NFP och kyskhet i äktenskapet

NFP

och kyskhet i äktenskapet

Skiftningarna i relationen som är kopplade till kvinnans månatliga cykel är något man tar till sig efter hand, skiftningar som enbart uppfattas som positiva och som fördjupar banden och ökar kärleken

NFP och kyskhet i äktenskapet


Skiftningarna i relationen som är kopplade till kvinnans månatliga cykel är något man tar till sig efter hand, skiftningar som enbart uppfattas som positiva och som fördjupar banden och ökar kärleken. Under en del av månaden går den fysiska delen av relationen lite på sparlåga, behovet av närhet är mindre. Kärleken finns där men du upplever inte uttrycksbehovet av kärlek så starkt. Sedan kommer en dag då du upptäcker vilken otrolig kvinna du är gift med! Du vill se på henne, hålla henne i handen och bara vara i hennes närhet. Det är nästan så att du undrar vart hon kom ifrån. Du såg henne inte igår! Denna upplevelse kan gradvis öka och är nog som starkast kring hennes ägglossning. Men den fortsätter också därefter, och om man avstår från sexuell närhet under ägglossning så blir längtan till varandra en del av glädjen, kärleken och den personliga relationen.

NFP hjälper oss att se  förstå, uppskatta och leva med dessa cykler. Och här börjar äktenskapets egen inneboende dynamik växa fram, en dynamik som tar bort all tristess och som motsvarar människans behov av förnyelse. Här finns ingen risk att söka efter någon annan partner, för man vet att denna kvinna kommer att ”dyka upp” i ens närhet varje månad - och med en utrstrålning som är närmast oemotståndlig! Men faktiskt inte helt, för en del av glädjen ligger också i detta “kors” man får bära under de dagar man måste avstå från sexuellt umgänge. Att lära sig kontrollera sin önskan om förening tillsammans är också något som binder en samman som par. Alla som väntat på något som de verkligen velat ha, vet att det aldrig skadar att vänta lite utan snarare ökar värdet på det man väntar på. Det är precis vad som sker, själva väntan blir faktiskt en del av glädjen, och värdet på det man längtar efter ökar. Här kan man på ett kärleksfullt sätt retas med varandra eller visa kärlek på andra och nya sätt som man inte skulle komma på om man fanns tillgängliga för varandra jämt.

Att dynamiken i en sådan relation ligger på ett annat plan tror jag har och göra med att den relationen inte i första hand är rent kroppslig eller sexuell. När man rent naturligt blir upptänd och får utlopp för detta genom att vara med en kvinna - även med sin fru - så sker det sexuella mötet i första hand på ett kroppsligt plan. Man kan vara hur förälskad som helst men den kroppsliga attraktionen är så stark att den lätt tar överhanden om man inte lära sig hantera och kontrollera den. NFP lär en just detta och när man väl lärt sig det kommer det sexuella mötet att bli ett möte med HELA personen, ett möte på många fler plan och där kroppen får nöja sig med att inte komma i första hand. Det blir ett möte som står över alla rent kroppsliga möten, även de mest perfekta och lyckade, därför att här möts verkligen två hela personer så intimt som det någonsin är möjligt. Och dessa sexuella möten har en egenskap: att ofta vara de bästa någonsin - en mycket bra egenskap för att stärka relationen mellan makar. Men även om det sexuella står i centrum när man pratar om NFP är det samtidigt något som påverkar hela relationen, äktenskapet och därigenom hela familjen.


För ytterligare information, se: www.familjeplanering.se

/Peter Wiberg

Kontakta oss:

info@kroppensteologi.se


Kontonummer: (8381-6 ClearingNr)  913 668 637-6

 

kroppensteologi.se

Copyright © 2015 kroppensteologi.se