Singelliv

Singelliv?

Etty Hillesum

Corrie ten Boom

Robert Schuman

Jean Vanier

Dag Hammarskjöld

Madeleine Delbrêl

Leanne Payne

- Om nu äktenskapet är så fantastiskt, vad har ni att säga till dom som lever ofrivilligt ensamma?


Det finns många anledningar varför man lever singel. Ibland är det självvalt och inget problem. Man kan vara så gripen av sitt jobb, sitt skapande eller engagemang att det fyller hela tillvaron. Men för ganska många är det ett lidande.


Äktenskap kan bli en sån fixering att man bedömer alla man möter som potentiella partners. Det är ungefär bästa sättet att aldrig träffa nån. Att vara mer upptagen av att söka Guds vilja med sitt liv ger större chans. Kanske är man så fylld av det man gör att man inte ens tänker på det längre.


Det är en sak att släppa fram sin längtan efter kärlek och säga det till Gud. En annan att krampaktigt klamra sig fast vid sin längtan och kräva att Gud ska förverkliga ens planer.


Gör inte en idol av äktenskapet! Även om Kroppens teologi kommer med en otroligt vacker vision för kärleken mellan man och kvinna är det ändå inte livets yttersta mål.


"Äkta självförverkligande går inte att finna i någon annan människa eller i vad vi åstadkommer, utan i vår förmåga att lyda och ge gensvar till Någon som är större än oss själva." (Leanne Payne)


”Lyssna, så får ni liv!” (Jes 55:3). Ja, så enkelt är det. Och så svårt. Antingen säger vi : ”Ske din vilja” eller också: ”Ske min vilja”. Man måste välja. Det handlar om överlåtelse, att totalt kapitulera och sluta göra motstånd mot Gud. Säga som Maria: ”Må det ske med mig som DU har sagt”.


Här öppnas alla dörrar in i ett meningsfullt liv, som kan vara till brädden fyllt av kärlek fast man inte är gift.


Historien är full av exempel på människor som levt fullödiga liv mitt i världen utan att vara gifta. Man behöver inte gå i kloster för det. De allra flesta är helt okända vanliga kristna, men som har frid, är försonade med sig själva och tacksamma för sina liv. Något som definitivt inte är en garanti bara för att man gifter sig!!


I boken Gömstället berättar holländskan Corrie ten Boom om hur hon blev övergiven av sin pojkvän som bröt deras förlovning. Hon var helt knäckt. Men sen tog hon det avgörande steget, ett kliv rätt in i livet: hon accepterade situationen och överlämnade sig åt Gud. All den kärlek hon velat ge sin man bad hon nu Herren göra vad han ville med. Och det ledde in i det mest storslagna äventyr där Corrie fick vara med att rädda hundratals judar från förintelsen under det Andra Världskriget.


Exemplen på människor som levt rika liv fast de inte var gifta är oräkneliga: Dag Hammarskjöld, FN’s generalsekreterare; Jean Vanier, grundare av kommuniteten l’Arche; Leanne Payne, ledare inom den karismatiska rörelsen; Madeleine Delbrel, sociolog och missionär bland människor i socialt utsatta förorter, konstnären Eva Spångberg, judinnan Etty Hillesum... Läs om dem och se frukterna av ett liv där man satte Gud och kallelsen först. De har inget att avundas en mer stadgad livsform. ”Den ogifta kvinnan ska få fler barn än den gifta kvinnan”, står det hos profeten Jesaja (54:1). Och det är sant.


Var och en har helt enkelt sin väg att gå i livet, sin kallelse. Man kan aldrig bli lycklig genom att kopiera någon annans ”mall” för lycka, inte ens ”det perfekta äktenskapet”.


Sen är det en annan sak att Herren också håller på att skapa nya former av gemenskapsliv i kyrkan, där ogifta lekmän kan hitta en annan sorts gemenskap. I boken Vilket himla liv - om gemenskap, kloster och nya kommuniteter, kan du läsa om några sådana nya gemenskaper som kan inspirera dig att söka efter en annan sorts tillhörighet än den traditionella kärnfamiljen.


Vilket himla liv – Om gemenskap, kloster och nya kommuniteterI boken presenteras flera nya kommuniteter, varav några består av lekmän och gudsvigda som lever tillsammans.


Här får du bl.a. möta Jean Vanier, grundare av l'Arche-kommuniteten, eller Pierre Goursat som grundade kommuniteten Emmanuel.


Kontakta oss:

info@kroppensteologi.se


Kontonummer: (8381-6 ClearingNr)  913 668 637-6

 

kroppensteologi.se

Copyright © 2015 kroppensteologi.se