Den ursprungliga nakenheten

Den här meningen ger oss en viktig nyckel till människan som Gud tänkt. Du är inte designad för att skämmas när du är naken. Skam finns inte med i Guds design. Skammen avslöjar att något inte stämmer, att det borde vara på ett annat sätt.

 

Man skulle kunna säga att din skam är ”avigsidan” av designen. Genom att se på skammen och tänka motsatsen, kan du ana rätsidan. Vad är skam egentligen? Du skäms normalt inte när du står ensam i duschen. Men råkar någon komma in där sliter du åt dig en handduk. Varför?

 

Skam säger något om ditt behov av att bli sedd och accepterad. Din kropp visar inte helt och hållet vem du är. Ser man bara den och inget mer känner du dig som ett objekt. Men du vill inte bli betraktad som ett djur i en flock, utan som en person, någon man ser i ansiktet. Därför visar du dig inte naken för vem som helst.

 

Instinktivt vet vi att nånting gått snett i vårt sätt att se på kroppen: man kan se på den som något som går att utnyttja. En sak.

 

Det fanns ingen skam ”i början”, för vi är designade för att se på varandra på ett annat sätt. MKvinnan behövde inte känna sig hotad av mannens blick, rädd att han skulle utnyttja henne. Och mannen behövde inte vara rädd att kvinnan skulle skratta ut honom. De möttes som personer, såg djupet hos varandra via kroppen. Så förstod de att de var kallade att älska precis som Gud älskar: genom att ge sig till varandra. I en sån relation finns ingen skam.

 

 

 

Kontakta oss:

info@kroppensteologi.se

 

Kontonummer: (8381-6 ClearingNr) 913 668 637-6

Copyright © 2015 kroppensteologi.se