Celibat för himmelrikets skull

Kontakta oss:

info@kroppensteologi.se

 

Kontonummer: (8381-6 ClearingNr) 913 668 637-6

kroppensteologi.se

Copyright © 2015 kroppensteologi.se

Det är aldrig ett nej till sexualiteten, utan ett ja till att gå djupt in i relationen till Kristus.


Celibat för himmelrikets skull

Himmelriket - som också kallas ”Lammets bröllop” - går inte att beskriva. Det är outsägligt, bortom förnuft, föreställning och kalkyler. Vi kan få en försmak av det genom Herrens levande närvaro, genom hans Helige Ande, genom sakramenten, men också genom kärleken mellan människor eller skönheten i skapelsen.

 

Äktenskapet är ett tecken för detta eviga bröllop i himlen, en väg att gå mot det. Men Jesus talar också om att avstå från äktenskapet ”för himmelrikets skull”. Den som kallas till det livet viger alla sina krafter till föreningen med Gud ensam. Det betyder att avstå från ”tecknet” (äktenskapet) för att gå direkt till verkligheten. Det är aldrig ett nej till sexualiteten eller mänsklig kärlek, utan ett frivilligt ja till ett mycket speciellt erbjudande att gå djupt in i relationen till Kristus.

Gud behöver människor som tillhör honom ensam för att visa att himmelriket redan är mitt ibland oss.

Celibat ”för himmelrikets skull” är ett tecken här på jorden som pekar mot ditt livs yttersta förverkligande. De som är gifta behöver detta tecken för att påminnas om vart de är på väg. Äktenskapet varar ett visst antal år, och upphör i och med döden. Men vår kropp är inte menad att ruttna i en grav, utan ska uppstå och förenas med Gud. Den som inte gifter sig, utan viger hela sitt liv till Gud, vittnar om att det löftet håller. Gud behöver människor som tillhör honom ensam för att visa att himmelriket redan är mitt ibland oss. De ”gudsvigda” får oss att höja blicken och fyllas med hopp.

 

 

 

Tvivlar du? Åk och se! Kom ut ur din comfort zone och våga gör något häftigt och annorlunda. Be om ett samtal med en munk eller nunna. Du kommer att bli förvånad! Utmana dina fördomar och utmana dig själv. Eller varför inte pröva klosterliv en hel vecka, som ungdomarna här på bilden gjorde sommaren 2015 i Rögle? De upptäckte att där det gudsvigda livet är, där finns glädje.

 

Kroppens teologi del II