Gud är rik på barmhärtighet

Kontakta oss:

info@kroppensteologi.se

 

Kontonummer: (8381-6 ClearingNr) 913 668 637-6

kroppensteologi.se

Copyright © 2015 kroppensteologi.se

Den som fått möta Guds barmhärtighet fattar direkt vad synd är - att man skjutit vid sidan om målet

Vad inget öga sett...


De heligas gemenskap

Vi längtar efter gemenskap, inte bara med en människa, utan med många. Ett gift par kan inte överleva ensam, utan andra relationer. Annars blir det kvävande. Vi behöver ingå i större sammanhang, vara rotade i en kultur och tillhöra ett folk. Det finns en dröm nedlagd i oss om universell fred, enhet och rättvisa. Vi kämpar för det och söker det på olika sätt, genom politiska och sociala engagemang eller kanske genom extatiska gruppupplevelser som en rock-festival.

 

Men vi lyckas aldrig helt, det vet vi, lika litet som vi lyckas att skapa det perfekta äktenskapet. Den mänskliga rasens enhet förverkligas först i Guds rike. Symbolen för det är Jerusalem, den heliga staden.

Varje människas förening med Gud i evigheten kommer samtidigt att betyda alla människors förening med varandra. En outsinlig rikedom av utbyten och relationer, att ge och ta, skapa, förundras, utvecklas. Slut med orättfärdighet och förtryck, med mobbing, utanförskap och diskriminering. Gå tillbaka till ett ögonblick i ditt liv när du upplevde en underbar ”himmelsk” gemenskap med andra. Föreställ dig att du förstorar den upplevelsens intensitet och lycka hundratusen gånger. Det kan ge en glimt av vad som väntar.

 

”Och jag såg en ny himmel och en ny jord. Ty den första himlen och den första jorden var borta, och havet fanns inte mer. Och jag såg den heliga staden, det nya Jerusalem, komma ner ur himlen, från Gud, redo som en brud som är smyckad för sin man.” (Upp 21:2)

 

Anden och bruden säger: ”Kom!” Och den som hör det skall säga: ”Kom!” Och den som törstar skall komma. Och den som vill skall fritt få dricka av livets vatten. (Upp 22:17)

Gud är rik på barmhärtighet

På vilket sätt har du försökt stilla din inre törst och hunger med det som inte kan göra det? Var det med sådant som får dig att känna äckel eller ångest när du tänker på det nu? Inser du att du egentligen bara missade målet. Det gav inte vad det lovade.

 

Det spelar ingen roll vad du gjort, om du fallit ända ner i träsket eller till och med dragit ner någon annan där. Det finns alltid en väg tillbaka. Se på äktenskapsbryterskan i evangeliet. Hon var som vilken annan tjej som helst: törstade bara efter kärlek. Men hon sökte fel. Hon drack ur usla brunnar som aldrig kunde ge henne det hon innerst inne längtade efter. Bara tillfällig lindring och tillfällig ömhet som slutade i förakt. Nu hade hennes liv nått den totala botten, hon hade blivit tagen på bar gärning. Hånad och utstött som hora. Snart skulle hon stenas och dö.

 

I detta bottenläge kommer Jesus in i bilden. Hon möter hans blick och får äntligen det hon längtat efter: äkta kärlek som bekräftar henne i hennes djupaste jag. Äntligen kan hon lämna alla vanföreställningar om kärlek för Verkligheten själv.

 

”Synda inte mer”, säger Jesus till henne. Men det behövde han knappast säga. Den som fått möta Guds barmhärtighet fattar direkt vad synd är - att man skjutit vid sidan om målet - och tappar smaken för den. Då kommer man inte med invändningar som: ”Ingen ska komma till mig och säga vad jag ska göra! Jag duger som jag är.”

 

Jesus dömer dig aldrig, vad du än har gjort, hur lågt du än fallit. Men han vill att du ska komma upp på banan och gå mot rätt mål. Den frid du får smaka då är bara en vag föraning av det som väntar när din kropp uppstår i härlighet.

 

”Vad inget öga sett, vad inget öra hört, det har Gud berett åt dem som älskar honom”.

(1 Kor 2:9)

Nästa kapitel