I ljuset av bergspredikan

Kontakta oss:

info@kroppensteologi.se

 

Kontonummer: (8381-6 ClearingNr) 913 668 637-6

kroppensteologi.se

Copyright © 2015 kroppensteologi.se

I ljuset av bergspredikan

Ingen av de här killarna ser egentligen tjejen - bara hennes kropp

En del går bara efter vad som är tillåtet och förbjudet, men strävar inte efter det de innerst inne längtar efter”Den som ser på en kvinna med åtrå (begär) har redan i sitt hjärta brutit hennes äktenskap.” (Matt 5:28)

 

De här orden sätter oss på spåret till vad som gått snett. Äktenskapsbrott betyder att bryta ett förtroende. Att ta något som inte tillhör en eller att inte verkligen ge sig själv. Att ljuga med sin kropp. Åtrå har med synen att göra. Berättelsen i Bibeln om kung David visar hur de två sakerna hör ihop. David fick se en vacker kvinna. Det dröjde inte länge förrän han gjort henne med barn. Sen såg han till att kvinnans man blev dödad.

 

Äktenskapsbrottet började i Davids inre, i hjärtat. Det var begäret som drev honom, inte kärlek. I så fall hade han stått emot trycket och tänkt på kvinnans bästa. När Jesus kopplar ihop äktenskapsbrott med begär vill han visa att det avgörande är vad som sker i ditt hjärta. Det räcker inte med att baraanpassa sig efter en yttre lag. I Bibeln syftar begreppet hjärta inte på känslolivet, utan på tanke och vilja. Jesu syn överensstämmer väl med modern forskning som visar att det är hjärnan som påverkar sexualiteten mer än könsorganen själva. Det är de bilder, intryck och värderingar du stoppar i dig som påverkar hur din sexualitet utvecklas.”Gör först bägaren ren inuti, så blir också utsidan ren”, säger Jesus.

 

 

När det gäller sex kan man leva strikt enligt lagen att inte begå äktenskapsbrott utan att verkligen älska. Det kallas legalism eller moralism. Man går bara efter vad som är tillåtet och förbjudet, men strävar inte efter det man innerst inne längtar efter. Det leder ofelbart till att man börjar se kroppen som något misstänkt. Men att misstänka kroppen är ett djävulens verk. Det leder dig bort från Guds plan.

 

Problemet sitter inte i kroppen, utan i ”hjärtat” (vi moderna människor kunde säga ”hjärnan” istället). En moral som inte motsvarar din djupaste längtan efter lycka är värdelös. Förr eller senare kommer du att strunta i den. Lagen att inte bryta ett äktenskap är god. Den visar hur man bör handla, men den ger dig inte kraft att följa den.

 

Jesus säger att han har kommit för att fullborda lagen. Att fullborda kommer av verbet fylla. Jesus fyller oss med Anden, som får dig att vilja följa lagen, inte som ett yttre tvång, utan som en längtan efter genuin lycka.

 

Om vi leds av Anden är vi inte slavar under en massa regler, utan fria. Men frihet betyder inte att följa det som begären dikterar, som David gjorde, utan att förverkliga sin högsta potential. Är du inte större än någon som sviker, utnyttjar eller låter dig bli utnyttjad? Är du inte värd att få uppleva äkta kärlek? Ändra ditt sätt att tänka och sök sanningen om sex som befriar dig att älska på riktigt? Det är att uppfylla lagen!

 

Lagen är inte en samling paragrafer i en lagbok, utan din fulländade arkitektritning. Kristus är din modell. Designen. Arkitektritningen. Om du låter honom rena ditt hjärta kommer denna ursprungliga design steg för steg att ta form inifrån: ”Jag ska lägga min lag i era hjärtan”, säger Herren.

 

När designen fullbordas blir du en ”gåva”.

 

Vilket sätt att se på varandra väljer du?

Nästa kapitel