Adam kände sin hustru

Kontakta oss:

info@kroppensteologi.se

 

Kontonummer: (8381-6 ClearingNr) 913 668 637-6

kroppensteologi.se

Copyright © 2015 kroppensteologi.se

”Adam kände sin hustru, Eva, och hon blev havande och födde Kain.” (1 Mos 4:1)

 

Den här episoden kommer egentligen efter syndafallet i bibeln, men Johannes Paulus II har med den i reflexionen om den ursprungliga människan. Det beror på att den rymmer en öppning mot helande, ett frö av frälsning. Något av paradiset finns kvar i vår värld.

 

I Bibel 2000 står det att Adam låg med sin hustru, istället för att han kände henne, som är det hebreiska ursprungsordet. Man har velat skriva rent ut vad det handlar om, utan hysch hysch. Som om bibeln inte klarade att nämna sex vid namn. I själva verket var det översättarna som missade något. Att bara ligga med nån kräver ingen känslomässig begåvning. Men att känna och bli känd? Finns det ett vackrare och sannare ord för att tala om sex?

 

Tänk efter! Hur många positiva uttryck har vi för att tala om sex? Är inte nästan alla ord grova eller syftar på något snuskigt och oanständigt? Är det inte vi som inte klarar att tala om sex som det verkligen är?

 

Bibelns ord ”att känna” rör vid själva roten av vid din identitet, det allra djupaste. Ingen annan är som du. Sex handlar inte om att känna dina egenskaper eller ditt utseende. Utan ditt hjärta.

 

När kärleken når dit - att du är sedd och känd som unik och outbytbar - kan den inte vara annat än bestående. Ett möte på den här nivån kan inte göras ogjort. Ditt värde är outplånligt och evigt. Du är inte lik någon annan. Ingen annan kan ”upprepa” dig. Vilken mardröm att bara betraktas som ett objekt, någon man kan använda, rata och kassera. En vara på en hylla.

 

Ordet känna är faktiskt en bra test på kärleken. När du ger dig, blir du mer dig själv? Eller mindre? Upptäcker du dig själv eller känner du dig förnedrad? Upplevelsen av att känna och bli känd har något gudomligt över sig. Vi har kvar förmågan att känna. Det öppnar mot kunskapen om Gud, vår största och slutgiltiga kärlek.

 

”Ännu ser vi i en gåtfull spegelbild; då skall vi se ansikte mot ansikte. Ännu är min kunskap begränsad; då skall den bli fullständig, som Guds kunskap om mig.” (1 Kor 13:12)

 

 

Nästa kapitel