Från leda till nyförälskad

Kontakta oss:

info@kroppensteologi.se

 

Kontonummer: (8381-6 ClearingNr) 913 668 637-6

kroppensteologi.se

Copyright © 2015 kroppensteologi.se

Peter 50 år

 

Jag gick in i vuxenvärlden utan att egentligen ha en aning om vad sexualitet handlar om. Den enda kunskap jag hade var den från torftiga biologilektioner som enbart handlade om det fysiska, till de sexfilmer man sett i tonåren eller porrtidningar man tittat på i smyg. Inte konstigt att man hade en helt och hållet kroppslig bild av sexualitet.

 

Eftersom de sexuella krafterna är så starka så kom dessa att forma det sexliv jag och min flickvän (så småningom fru) hade.

Ett sexliv som handlade om kroppar och fysik, i och för sig med någon jag älskade, men sexualdriften och okunskapen styrde helt och hållet. Denna väg leder så småningom till leda. Man upplever att man inte blir tillfredställd. Då tog jag fram det vanliga knepet, variation! Som ett botemedel mot ledan. Men det håller inte så länge, det borde vem som helst kunna räkna ut. Efter ett tag tröttnar man igen och så får man hitta på något nytt. Igen och igen och igen. Att en del par tror att dom måste byta ut varandra är inte så svårt att förstå!

 

Det var då vi började upptäcka kyrkans syn på sexualitet och kroppens teologi. Vilket var första gången jag förstod vad sexualitet kan vara. Att det handlar om ett möte. Ett intimt möte mellan två själar där dessa söker mötas på det djupaste möjliga sätt. Att söka den andre personen kropp och själ, men framförallt själen - då får kroppen liksom följa med utan att stå i centrum.

Att detta totalt förändrar allt!

 

Om kroppen står i centrum så ställer sig lätt drifterna i vägen för mötet, men om man tillåter sig glömma kroppen och därigenom kontrollerar drifterna så blir mötet helt annorlunda. De flesta mötena upplevs som om man är en nybörjare, som ung och nyförälskad. Att söka själen är så mycket djupare än att bara stanna vid kroppen. Mötet sker på bådas villkor, man får här för första gången uppleva att kvinnan och mannen är gjorda för varandra! Kvinnans långsammare kurva passar precis mot mannens - när han kan hantera sina drifter.

Varje möte ger en tillfredställelse som motsvarar den uppbyggda förväntan och en kvarvarande längtan, en längtan som består i att det finns så mycket mer att upptäcka hos din älskade. Precis motsatsen till leda!

Här handlar mötet om din älskade och inte dig i första hand. När du glömmer dig själv och dina behov och drifter och istället söker din älskade, så blir det hela mycket mer att ge - än att ta. Och vi människor mår alltid så mycket bättre av att ge än att ta!

En nyckel avgörande pusselbit i detta har för oss varit naturlig familjeplanering (NFP). Att kvinnan inte alltid är tillgänglig eller begränsad i sin sexualitet av hormoner. NFP ger på ett självklart sätt en rytm i relationen, av väntan och av möten.

 

Ett sådant sexuellt samliv uppfattar jag som ett kyskt äktenskap.