En skilsmässa behöver inte förstöra livet

En skilsmässa behöver inte förstöra livet

Att Karin sedan fick ett så rikt liv var bl.a. för att hon helt försonades med det som hänt. Men också att hon alltid satte andra människor i centrum. Man kan säga att Karin hela tiden gav sig själv till andra, vilket faktiskt är själva hjärtat i Kroppens teologi

För den som är ofrivilligt ensam eller har ett krossat äktenskap bakom sig kan den här hemsidan kännas svår. Att läsa om hur ”perfekt” livet är för andra blir som att vrida om en kniv i hjärtat.


Men en skilsmässa behöver inte förstöra livet.


En av mina bästa vänner är Karin, 95 år gammal. Jag känner få människor som utstrålar så mycket glädje som hon. Inte ett spår av bitterhet eller självömkan där, trots att hon levt ensam större delen av sitt liv, efter en dramatisk skilsmässa. Jag bad Karin berätta om hemligheten till hennes livsglädje:


”Före mitt äktenskap levde jag ett ytligt liv. Spelade tennis, dansade och hade den ena boyfrienden efter den andra. Min man var en spännande person, och det fångade mig. Han var katolik, och jag tänkte att det borgade för ett bra äktenskap. Men det visade sig att han var en dubbelnatur. Ena dagen charmerande, andra dagen våldsam. Efter några år hoppade jag av. Jag hade mardrömmar om min man på nätterna.


Men så gjorde jag en viktig upplevelse i en kyrka i Stockholm. Jag lyssnade på ett föredrag av en affärsman, Demos Shakarian, som berättade hur han haft en konkurrent som försökt knäcka honom. Efter ett tag sa hans fru Rose till honom: ”Demos, du har blivit bitter mot den andre. Du måste be honom om förlåtelse.” Demos svarade: ”Men det är ju han som gjort mig illa, inte jag!” Ändå gjorde han som hans fru sa. Tårarna rann på de båda kontrahenterna, och det blev försoning. ”


När Karin lyssnade på föredraget blev hon starkt berörd och fick som en uppenbarelse. Hon gick hem och skrev ett brev till sin f.d. man och bad om förlåtelse. Inte för att hon lämnat honom, utan för följderna. Han hade nämligen fått avsked från sitt arbete och slutat gå i kyrkan.


Karin fick ett mycket snabbt svar: ”Dear Karin, it took me a long time to forgive you and an even longer time to realize that there was nothing to forgive. Now I wish you peace of mind and happiness.”


Att Karin sedan fick ett så rikt liv var bl.a. för att hon helt försonades med det som hänt. Men också att hon alltid satte andra människor i centrum. Man kan säga att Karin hela tiden gav sig själv till andra, vilket faktiskt är själva hjärtat i Kroppens teologi. Hon var bl.a. chef på Flyktingavdelningen på Arbetsförmedlingen och har arbetat på Moder Teresas hem för döende i Calcutta. Jag lärde känna henne i Stockholm på 1990-talet då hon var aktiv i Moder Teresas medarbetare. Ännu som 90-åring besökte hon fångar i häktet, läste sagor för barn på dagis, hjälpte till med soppköket på Medborgarplatsen och ledde en bönegrupp. Bland det viktigaste i slutet av hennes liv var föreningen ”Sant Liv i Gud”. Där fick hon en ännu starkare närhet och kärlek till Kristus, säger hon.


”Ja, Gud har gett mig ett rikt liv. Jag har kunnat tacka Gud för mitt svåra äktenskap. Jag tror att han gav det till mig som en ”purification” efter mitt ytliga ungdomsliv. När man lider söker man sig till Gud. Nu är Jesus och min katolska tro det viktigaste i livet. Och alla mina underbara troende vänner.”


”Jag har lärt av min favoritpräst Wilfrid Stinissen att man ska tacka Gud för allt, även det svåra: Var alltid glada, be ständigt och tacka Gud hela tiden. (Thess 5:16-18). Man måste alltid ha kontakten uppåt,” säger Karin, och pekar mot himmelen.


Där ligger hemligheten till hennes glädje.


syster Sofie
Kontakta oss:

info@kroppensteologi.se


Kontonummer: (8381-6 ClearingNr)  913 668 637-6

 

kroppensteologi.se

Copyright © 2015 kroppensteologi.se