Onani

Onani betraktas som något normalt och sunt. Att tillfredsställa sig själv, det är väl bara bra. Skulle det vara något fel med det?

Sex handlar om tvåsamhet. Onani handlar om ensamhet. Våra könsorgan är skapade för gemenskap, inte för en ensamjagare. Någonstans inom oss vet vi det. Det är därför – om du är ärlig med dig själv – som du skäms när du onanerat. Istället för att uppleva gemenskap är du ensam.

Genom onani präglas man med en dragning till det isolerade tillståndet. Självupptagenheten förstärks. Även om man ligger med någon förblir man självupptagen. Män som onanerar mycket har inte kommunikation med sina fruar.

Man blir inte botad från vanan att onanera genom att gifta sig. Det funkar inte så. Ni som inte är gifta gör klokt i att inte onanera för att öva er att kommunicera sexuellt på djupet. Det är verkligen skillnad på sex där man bara vill ha utlösning och där man ser varandra i ögonen och säger: ”Du, du du…”  En oerhörd kvalitetsskillnad.

Hur bryta?

Det är få som aldrig onanerat. Om det händer enstaka gånger, gör ingen stor sak av det. Bikta, be om förlåtelse och glöm. Men om onanin blir tvångsmässig, då måste du bryta.

I boken Eros redeemed berättar författaren John White hur han lyckades med det. Han klädde av sig naken och ställde sig inför Guds ansikte. Så kunde han bejaka sig själv. Att vara naken hade för honom förknippats med frestelsen att onanera. Han hade bara skam och tvångstankar förknippade med sitt könsorgan. I glädjen att ha blivit skapad upptäckte han hur han kunde ära Gud genom att bruka sin sexualitet rätt.

“Ära Gud med din kropp”, står det i Bibeln. Ära Gud med dina könsorgan, som du har fått av Gud för att bli ett med en annan, genom att njuta av den gemenskapen.

För att bli fri från vanan att onanera behöver man bli medveten om i vilka situationer man faller. När man känner sig ensam och missförstådd, då kommer suget. Sök då en tröst som är bättre. Låt någon få komma in i ditt liv och möta dig i din ensamhet. Berätta om hur du mår, varför du är nere.

Stunden när man ska lägga sig kommer ofta behovet efter något som kan få spänningar att släppa. Bryt då omedelbart! Lägg dig naken inför Gud och be honom lysa på dig med sin kärlek. Be honom bekräfta dig inombords. Säg i ditt hjärta: ”Det här är för dig.”

När man insett att onani aldrig leder till det man längtar efter, och det finns en vilja att sluta, kan man be Herren om hjälp. Det kan hända att du tappar lusten efter onani, att du inte längre förmår ens se på bilder som du tidigare använde. Det kan bli som en blind fläck som så småningom försvinner ur medvetandet, saknad av ingen.

Onanin kan bli ett ångestdämpande medel. I så fall kan man behöva söka reda ut orsakerna till ångesten. I boken Setting Love in Order, berättar Mario Bergner om hur han bl.a. tog sig ur vanan att onanera genom att i terapi bearbeta en ångest som hade sina rötter i en smärtsam relation till hans far. Han behövde verkligen fighting spirit när han vaknade med trycket att onanera, klev ur sängen, föll på knä och bad tills det släppte. Gång på gång på gång, natt efter natt, tills han kommit igenom tunneln.

Hans kamp hade varit omöjlig om han inte samtidigt haft stöd från vänner som bad för honom. I det isolerade tillståndet kan vi aldrig hjälpa oss själva. Glöm inte det!

Delar av texten har inspirerats av Hans Johansson: ”Sex och Gud, varför så hårda bud?”